קונדום: הכל על שומר הראש שלך

השימוש באמצעי מניעה הפך בעשורים האחרונים לדבר נפוץ ומקובל מאוד בחברה המודרנית. כיום ניתמן למצוא מגוון רחב מאוד של אמצעי מניעה, החל מגלולות ומדבקות הורמונליות ועד סוגים שונים של קונדומים. לכל אחד מאמצעי המניעה השונים ישנם יתרונות וחסרונות הייחודיים לו וניתן להתאים לכל זוג את האמצעי המתאים לו ביותר. אך, קיים רק אמצעי מניעה אחד בשוק המאפשר הגנה מפני הריון בלתי רצוי ומהדבקה במחלות מין וזהו הקונדום.

 

מהו קונדום?

מדובר על מעטפת גומי דקה, המולבשת על איבר המין הגברי ומונעת מגע ישיר בין איברי המין של בני הזוג. כיום בשוק קיימים סוגים רבים ושונים. השוני העיקרי בין הקונדומים מגיע מהמותג המוכר אותם, תוספות שונות והכי חשוב מהחומר ממנו הם עשויים.

מרבית הקונדומים עשויים מלטקס, שהוא סוג של גומי צמחי. הבעיה איתו הינה העובדה שאנשים רבים אלרגיים אליו והדבר יכול לגרור אי נעימות משמעותית במהלך קיום יחסי המין וגם לאחריהם. חלק מהתסמינים יכולים לכלול גרד, צריבה, פריחה, כוויות ואף במקרים נדירים מאוד תגובה אלרגית מסכנת חיים.

כחלופה ללטקס קיימים קונדומים העשויים מפוליאוריתן או פוליספורן. שניהם נחשבים לחומרים בטוחים ביותר והקונדומים נחשבים למגנים באותה מידה לאלו העשויים מלטקס. יש אף כאלו שיעידו שהחומרים הללו מספקים הנאה גדולה יותר בהשוואה לקונדומי לטקס רגילים.

 

נתונים יבשים

רוב הקונדומים הקיימים כיום בשוק מתאימים בממוצע לרוב הגברים בעולם והנה קצת נתונים טכניים עליהם –

  1. עובי הקונדום – 0.3-0.8 מ”מ. ישנן מדינות בהן מיוצרים גם קונדומים דקים במיוחד בעובי של 0.1 מ”מ.
  2. קוטר – 52-56 מ”מ.
  3. אורך – 180-205 מ”מ.

 

קצת היסטוריה

ישנן סברות שונות לגבי מקורו של הקונדום אך לפי העדויות הקיימות כיום ניתן לומר שהקונדום הראשון ככל הנראה יוצר במאה ה-13 לפני הספירה במצרים העתיקה על ידי השבטים שחיו שם. היה מדובר על שרוול בד והחוקרים מעריכים שהייעוד שלו היה למנוע מחלות מין. לאורך המשך ההיסטוריה ישנן עדויות לקיומם של קונדומים העשויים מנייר משומן, שלפוחיות של דגים ומעי של בע”ח.

גם בהיסטוריה של העולם המודרני ישנן עדויות לשימוש בקונדום להגנה מפני מחלות מין, למשל במהלך המאה ה-16 התפשטה מחלת העגבת ברחבי אירופה, גבריאל פלופיו שהיה לחוקר ורופא איטלקי קרא לשימוש בקונדומים לצורך מניעת התפשטות המחלה. באותה תקופה הקונדומים היו עשויים מיריעות פשתן.

ב-1840 פותח לראשונה קונדום העשוי מגומי מעובד וב-1930 פותח קונדום הלטקס הראשון.

 

מקור השם

כמו המידע הל השימושים והפיתוחים של הקונדום כך גם מקור השם קונדום הוא לא ברור. ישנן מספר תאוריות שבעיניי המעניינת ביותר קשורה לשמו של הרופא ד”ר קונדום שהיה רופאו של מלך אנגליה צ’רלס השני. למלך נולדו צאצאים בלתי חוקיים ובכדי למנוע את הולדתם של צאצאים בלתי חוקיים נוספים ד”ר קונדום סיפק למלך קונדומים.

תאוריות נוספות קשורות לביטויים ומילים דומות בשפות שונות, למשל למילה Condus בלטינית אשר פרושה כלי קיבול או לביטוי איטלקי “אזרה קן דנה” שפרוש – לשמש עם האישה.

 

 הבאת כובעון?

מאמינה שלא תופתעו לגלות שכמו למילים לועזיות רבות גם לקונדום האקדמיה לעברית מצאה שם ויש שיומרו שם מעניין מאוד. אז מהיום אמרו כובעון או מעטוף, אך אל תתפלאו אם אף אחד אחר לא יבין אתכם.

 

יעילות הקונדום

כפי שכבר ציינו, הקונדום הינו אמצעי המניעה היחיד אשר מגן מפני הריון בלתי רצוי ומחלות מין ובעניי זהו היתרון העיקרי שלו. היעילות שלו לגבי שני אספקטים אלו עומדת על עד 98% בעת שימוש נכון (!) בקונדום. שימוש או אחסון לא נכון של הקונדום יורידו את היעילות שלו באופן משמעותי ויחשפו אתכם לצרות בלתי רצויות.

 

לפני השימוש, בוא נדבר על האחסון של הקונדום?

שימוש נכון בקונדום מתחיל באחסון נכון. בתור אישה צעירה במדינת ישראל אני יכולה להעיד בעצמי על כך שגברים רבים (מדי!) מחזיקים בארנק או ברכב, קונדומים. אתם יודעים, לכל מקרה שלא יבוא, זו באסה לעצור הכל כי אין קונדום.

אך, דעו את הקונדום יש לשמור במקום יבש וקריר (עד 30 מעלות לכל היותר). כמו כן, שפשוף של הקונדום במטבעות, כרטיסי אשראי ואף בגוף הארנק עשויים לגרום לחרירים קטנטנים ובלתי נראים בגוף הקונדום, דבר המוריד משמעותית את היעילות שלו.

המלצה שלי, שימרו את הקונדומים בקופסה במגירה בחדר השינה, אם אתם יוצאים לדייט, למסיבה או לפאב ואתם רוצים להיות מוגנים (מעולה!), קחו איתכם מספר קונדומים ובסיום הערב החזירו אותם למקום ואל תשאירו ברכב או בארנק לתקופה ארוכה.

 

ועכשיו נעבור לשימוש נכון

רגע לפני השימוש יש לשים לב שתאריך התפוגה על העטיפה לא עבר, אם הוא אינו בתוקף לא נחשב בטיחותי. בנוסף בדקו שהעטיפה לא הושחתה, מפתחה או נפגמה באף צורה. ואחרי שבדקנו שהקונדום עצמו תקין נעבור לדרך הלבשת הקונדום (כן, כן, יש דרך נכונה ולא נכונה לעשות זאת).

נתחיל מדרך הלבשה של הקונדום. ראשית יש לשים לב שניתן להלביש רק על איבר מין זקוף, הסיבה לכך הינה העובדה שמאיבר מין רפוי הוא פשוט עשוי להחליק ולפול. לפני הלבשתו על איבר המין שימו לב לרוקן את האוויר מקצה הקונדום על ידי לחיצה עדינה בקצה שלו. כעת הלבישו אותו על איבר המין. שימו לב, שהוא צריך להגיע עד קצה הפין ממש עד האשכים.

הערה חשובה, את העטיפה אין לפתוח עם השיניים. אומנם זה יכול להיות מחזה מאוד סקסי, בעל חשק מיני ומתאים לאווירה שיצרתם, אך זה גם יכול לגרום לקרע.

ישנו מיתוס בעיקר בקרב בני נוער, שאם תשימו שני קונדומים ביחד תהיו מוגנים יותר. אז, זהו, שלהפך. הקונדומים יתחככו ביניהם וייצרו חורים קטנים דרכם נוזלים יוכלו לעבור.

 

בסוף השימוש

מלבד הלבשתו ישנה גם חשיבות להורדת הקונדום. בעת סיום החדירה יש להוריד אותו במיידית, זאת כדי למנוע ממנו להחליק מאיבר המין שהופך לרפוי ולנזול.

להורדה נכונה של הקונדום יש להחזיק בבסיס הקונדום ולהוציא את הפין מהנרתיק או מפי הטבעת, בצורה זו תמנע אפשרות שהקונדום יישאר בתוך איבר המין. לאחר מכן, יש להוריד בזהירות את הקונדום, לקשור אותו באזור הבסיס ולזרוק לפח האשפה.

שימו לב, אסור להשתמש באותו קונדום מספר פעמיים, גם אם הוא עדין נמצא על איבר המין. הדבר מוריד משמעותית את היעילות שלו.

 

שימוש נכון בחומרי סיכה

ישנם סוגים של קונדומים המגיעים עם חומר סיכה עליהם, הדבר מגביר את ההנאה של שני הצדדים ומקל על החדירה. ניתן להשתמש גם בחומרי סיכה חיצוניים אך חושב מאוד לשים לב שמדובר רק בחומרי סיכה על בסיס מים או סיליקון.

גם במקרה של חומרי סיכה, בחירה של חומרי סיכה המבוססים על שמן או חומרים אחרים אינם מותאמים לקונדומים עשויים לפגום ביעילות הקונדום ולמנוע את ההגנה אותה הוא מספק.

 

אופס, נקרע!

ברוב המקרים, שימוש נכון בקונדום, כפי שתואר כאן, ימנע את האפשרות לקריעה של הקונדום. אך, ישנם מקרים בהם הדבר עושי לקרות גם אם עשיתם הכל נכון. דבר ראשון, הירגעו, אין צורך להיכנס לפאניקה. בדיוק בשביל מקרים מהסוג הומצאה גלולת היום שאחרי. מדובר על כדור בודד, אותו ניתן לקנות בכל בית מרקחת ללא הסברים או מרשם רופא.

יש לשים לב, שאת גלולת היום שאחרי ניתן לקחת עד 72 שעות לאחר קיום יחסי המין הבלתי מוגנים עם העדפה לקחת את הגלולה בהקדם האפשרי.

גלולת היום שאחרי אומנם מגנה מפני הריון בלתי רצוי, אך היא אינה מגינה מפני מחלות מין ולכן, במידה וישנו חשש מומלץ לבצע מספר שבועות אחרי קיום יחסי המין הבלתי מוגנים בדיקות לקיומן של מחלות מין. כמו כן, מומלץ לשים לב לתופעות לוואי כמו גרד, צריבה או פצעים שמופיעים על איבר המין או פי הטבעת.

 

איפה ניתן לקנות קונדום?

קניית קונדום אינה דורשת מרשם רופא ולכן היא נחשבת לנגישה ופשוטה מאוד. כיום ניתן לקנות בכל אחד מבתי המרקחת, חנויות הפארם, סופרים ואף פיצוציות. אך, מומלץ לקנות קונדומים רק בבתי מרקחת וחנויות פארם מורשות, זאת כדי להיות בטוחים שהם הוחזקו בתנאים הרצויים ולא נפגעו. בעת קניתו, שימו לב לתאריך התפוגה ולשלמות האריזה. אם האריזה מקומטת או פתוחה אין לקנות את החבילה הזו, הקונדומים בה עשויים להיות פגומים.

 

סוגי קונדומים

ישנן חברות רבות המשווקות קונדומים, המוכרות ביותר הן דורקס, 3R ולייף. לכל אחת מהחברות הללו ישנן סדרות שונות שחלק גדול בהבדלים נובע בעיקר מצרכי שיווק.

למרות אמירה זו, ישנם באמת סוגים שונים שיכולים להתאים או לא להתאים לכל אחד ואחת. ההבדל הראשון שכבר פירטנו עליו הינו סוג החומר ממנו הוא עשוי. רובם עשויים מלטקס, אך לאנשים הרגישים ללטקס או כאלו שמתלוננים על חוסר הנאה בשל השימוש בקונדום, ישנם העשויים מחומרים אחרים.

סוגים נוספים של קונדומים כוללים בתוכם, דקים במיוחד, מחוספסים להנאה מוגברת, עם חומרי סיכה, עבים במיוחד להגנה מוגברת, בגודל XL, בטעמים והרשימה עוד ארוכה.

 

ומה עם המחיר?

המחיר הממוצע של חבילת קונדומים עומד על 45 שקלים לחבילה של 12 קונדומים, אך מותגים שונים וסוגים שונים יכולים לשנות מעט את המחיר.

 

איך בוחרים את הקונדום המתאים ביותר?

התשובה הטובה ביותר לשאלה הזו היא פשוט לנסות. ישנו מגוון רחב מאוד של אפשרויות, כך שניתן למצוא משהו מתאים לכל אחד. שימו לב שלעיתים משהו שיתאים לכם עם בן זוג אחד לא בהכרח יתאים עם בן זוג אחר. היו קשובים לגוף שלכם ולגוף של בן הזוג שלכם וכך תוכלו לבחון איזה סוג קונדום הכי מתאים לכם.

הכי חשוב, בחרו אותו תקין, של חברה מוכרת ומאושרת לשימוש, בדקו שהעטיפה והחבילה תקינות ושתאריך התפוגה לא עבר. כך תבטיחו לעצמכם יחסי מין בריאים ובטוחים.

 

האם צריך קונדום למין אנאלי ואורלי?

הצורך בקונדום בקיום יחסי מין שאינם וגינליים תלוי אך ורק בכם. בעת קיום יחסי מין אוראליים ווגינליים סכנת הכניסה להריון בלתי רצוי אינה גבוהה אך הסכנה להידבק במחלות מין עולה. הסיבה לכך נובעת מהחיכוך הרב שנוצר בין איבר המין לפי הטבעת ולפצעים ננומטרים שנוצרים כתוצאה מכך.

אחת ממחלות המין המוכרות ביותר הינה איידס והיא מזוהה מאוד עם הקהילה הגאה. זאת בשל חוסר המודעות בקרב הקהילה הגאה לחשיבות השימוש באמצעי מניעה.

 

יתרונות הקונדום

היתרון העיקרי של הקונדום הינה העובדה שמדובר על אמצעי המניעה היחיד שמגן מפני מחלות מין והריון בלתי רצוי כאחד.

יתרונות נוספים הינה הנגישות שלו, ניתן לקנות אותו בכל בית מרקחת ללא צורך בבדיקת רופא או מרשם.

 

חסרונות הקונדום

החיסרון הבולט ביותר של הקונדום הינו בפגיעה בהנאה של בני הזוג. מצד אחד ישנה פגיעה בספונטניות של האקט עצמו, יש צורך לעצור ולשים. מצד שני ישנם זוגות רבים המעידים כי שימוש בו גורם לאי נוחות או ירידה בהנאה של לפחות אחד מבני הזוג.

 

האם ומתי אפשר לוותר?

צריך לזכור, המטרה של הקונדום הינה לשמור על הבריאות שלכם ושל בני זוגכם. כמובן שניתן להוריד אותו ולהחליפו באמצעי מניעה אחרים או לוותר עליו לחלוטין.

אם רוצים לוותר על אמצעי מניעה לחלוטין, ניתן לעשות זאת במידה ומדובר על בני זוג מונוגמיים שאתם סומכים עליהם ובשלב בו אתם רוצים להיכנס להריון (או לכל הפחות אינכם מפחדים מהאפשרות של הריון בלתי רצוי).

במידה ואתם נמצאים בזוגיות מחייבת אך אינכם מעוניינים בכניסה להריון ניתן להחליף את הקונדום באמצעי מניעה אחר כמו גלולות, טבעת או התקן. במצב זה אתם תהיו מוגנים מפני הריון בלתי רצוי.

בכל מקרה, לפני שמורידים מומלץ וחשוב מאוד ששני בני הזוג יבצעו בדיקה למחלות מין כדי לוודא שאתם בריאים ולא תעבירו אחד לשני מחלות בלתי רצויות.

ההמלצה הכי חשובה, כשאתם נמצאים במערכת יחסים שאינה מחייבת או נהנים מסטוצים זמניים, אל תוותרו על הקונדום. אינכם יכולים לסמוך על הצד השני ב-100% וחבל לסכן את עצמכם ואת הפרטנרים העתידיים שלכם.

 

קונדום ופטריות

פטריה אינה נחשבת למחלת מין, הסיבה לכך הינה העובדה שבדרך כלל פטריה אינה מדבקת ואינה מועברת בין בני הזוג בעת קיום יחסי מין. הדרך העיקרית להידבק בפטרייה הינה דרך מערכת העיכול של האישה עצמה. לכן שימוש בקונדום אינו מונע את ההדבקה.

הקונדום הינו אמצעי מניעה טוב שנועד להגן על הבריאות האישית שלכם, של בני זוגכם ושל בני זוג עתידיים, לכן אל תוותרו עליו ללא חלופה הולמת וללא בדיקה מוקדמת. והכי חשוב, תהנו!

DateMe

חשק מיני

כמו תיאבון, עייפות או החיבה לחתולים, גם חשק מיני הוא עניין סובייקטיבי למדי. זה די דומה למה שאנחנו חווים בזמן נהיגה: כל מי שלא נוהג

קרא עוד »