פעילות המינית היא סוגיית חיים חשובה. היא תורמת לשיפור הדימוי העצמי, להיכרות האישית שלנו עם עצמנו ושלנו עם העולם ואפילו תורמת לאיכות החיים. יחד עם זאת, עם הגיל עולה השכיחות של בעיות בתפקוד המיני כמו גם הקושי לזהות האם קיימת בעיה אמיתית שמצריכה פתרון. תפקוד מיני לקוי עלול לפגוע באותה איכות חיים ולייצר בעיות שונות הקשורות לזוגיות והבריאות.
בעיות תפקוד מיני – ממה הן נוצרות?
בעולם הרפואי מסווגים את התפקוד המיני לבעיות נפוצות בקרב גברים ובעיות נפוצות בקרב נשים. שני המינים יכולים לסבול באותה התדירות ובאותו האופן מירידה בחשק המיני, כאשר גברים יכולים לחוות בעיות בתדירות משתנה לגבי הזקפה ונשים עשויות לחוש כאבים או קושי להגיע לאורגזמה. גברים יכולים לחוות גם בעיות בשפיכה כמו שפיכה מוקדמת או שפיכה מאוחרת.
כל סוגי הבעיות בתפקוד המיני נוצרות ממגוון רחב של סיבות – רפואיות או רגשיות. קשה להצביע על היקף התופעה ומהו אחוז הגברים או הנשים שסובלים מבעיה מסוימת, אך ההערכות בדרך כלל עומדות על 30% מהגברים בגיל העמידה שיחוו בעיה פיזיולוגית מסוימת וידווחו על קושי. אם הבחנתם בבעיה שחוזרת על עצמה לאורך תקופה ולא באופן חד פעמי, כדאי לבדוק את הנושא מול הרופא ובמקביל לנסות ולהבין האם דבר מה מונע מכם מחשבתית, נפשית או רגשית, לחוות מין איכותי ומספק.
בעוד שהנשים נהנות מפתיחות גבוהה ביחס לנושא המין, הקשיים והחוויות שלהן, גברים נמצאים בעמדה מעט בעייתית יותר. למרות ההתקרבות למצב שוויוני בין שני המינים, גברים עדיין חשים פגועים וחשופים הרבה יותר, כאשר הם מגלים שקיימת להם בעיה בתפקוד המיני. הם נוטים להסתגר, להתמלא בושה, להימנע מלשוחח על הבעיה, להדחיק אותה ובכך להרחיק מהם את הפתרון. חשוב לומר כבר עכשיו שבמקרים רבים הפתרון יכול להיות קטן ופשוט מאוד, כמו שינוי תזונתי ואפילו הגדלת מכסת שעות השינה. במקרים אחרים, יכול להיות שתקופה קשה או משבר יחבלו במה שקורה בחדר המיטות. אם אף אחד מהגורמים הללו לא יכול להיות הסיבה לבעיה, מומלץ להגיע לבדיקה רפואית כדי להעריך את מצבכם הגופני ואת תקינות איבר המין.
סיבות נפוצות לבעיות תפקוד מיני בקרב גברים וכיצד לטפל בהן
עיכוב גדילה
בעיות גדילה בילדות יכולות להביא לשרשרת של "תקלות" אפשריות בתפקוד המיני, חלקן פסיכולוגיות. איבר מין קטן למשל שמאפיין אנשים שחוו עיכוב גדילה עשוי לגרום למבוכה רבה בייחוד כאשר הגבר לא נמצא בזוגיות סדירה ולפגיעה בביטחון העצמי. כתוצאה מכך, יכולות להתרחש גם תופעות נוספות כמו בעיות בזקפה או קושי לשמור עליה לאורך זמן (או עד הגעה לסיפוק), ירידה בחשק המיני ואפילו אימפוטנציה (אם כי מדובר בבעיה נפרדת שהבסיס שלה יכול להיות גם רפואי).
פגיעה פיזית באיבר המין
גברים שחוו ניתוח או פציעה באזור המפשעה, איבר המין ושק האשכים עלולים לסבול מעיוותים במראה וגם מבעיות שונות כתוצאה מהפציעה. בחלק גדול מהמקרים הבעיה בתפקוד המיני תאובחן בסמוך לפציעה עצמה, אך במקרים מסוימים יכולה להתעורר בעיה מאוחרת. כך למשל, גברים שמגלים כי קיים להם קושי בלהביא ילדים, מבינים שהם סובלים מאיכות זרע נמוכה בשל פגיעה באשך, שנגרמה להם ככל הנראה מניתוח בעבר.
שפיכה מוקדמת
בעיה נפוצה מאוד שממנה סובלים גברים רבים בתדירות משתנה. השפיכה המוקדמת מתרחשת כאשר קיים גירוי יתר, כאשר קיים ריבוי גדול מאוד של עצבים וכאשר קיימת בעיה פסיכולוגית. מצב של יחסי מין לאחר תקופה ארוכה של "יובש", כניסה למיטה עם פרטנרית שהייתה מושא פנטזיה או אפילו פלירטוט ארוך שמגיע כעת למימוש יכולים לחבל בעיכוב השפיכה.
אין אונות (אימפוטנציה)
מדובר בחוסר היכולת להגיע לזקפה או לשמור עליה. בחלק מהמקרים אימפוטנציה קשורה לחוסר זרימת דם תקינה הפוגעת בעוררות האיבר ובחלק מהמקרים היא נובעת ממתח, חרדה (חרדת ביצוע למשל), בעיות רגשיות או קושי חיים אחר שנחווה כרגע. בדרך כלל אם הבעיה לא תטופל רפואית, טיפול פסיכולוגי או טיפול זוגי-מיני יוכל לעזור מאוד.
סיבות נפוצות לבעיות בתפקוד המיני בקרב נשים וכיצד לטפל בהן
אורגזמה
הגעה לאורגזמה נשית היא מורכבת יותר מזו של הגברים ונשענת בעיקר על התחושות והרגש. לא סביר שחוסר היכולת להגיע לשיא בקרב נשים יהיה כתוצאה מסוגיה רפואית ועל כן מדובר ברובם המוחץ של המקרים בבעיה רגשית שכדאי לטפל בה. אי הגעה לסיפוק באופן עקבי עלולה ליצור תחושת לחץ וכאבים, תסכול, חוויית מין בלתי איכותית וקשיים מול בני הזוג.
חוסר עוררות מינית
מדובר במצב שבו הנרתיק איננו מגיב לגירוי המיני, מה שמונע את התחושה לאורך האקט ואף עלול ליצור פציעה פיזית בשל אריכות המין והרצון להגיע בכל זאת לעוררות או לסיפוק. נשים יכולות לחוות חוסר עוררות מינית גם בשלב חיים מאוחר בעקבות ההזדקנות, הירידה בכמות ההורמונים והשינויים הפיזיולוגיים של הגוף לאחר לידות.
חוסר חשק מיני
מדובר במצב שבו קיימת ירידה ברצון לקיים יחסי מין או כל מגע מיני, עד להיעדרות מוחלטת ממנו. במקרים מסוימים יתברר שמדובר במחסור במרכיבים חשובים שפוגעים גם בערנות והחיוניות (ברזל, בי12, חומצה פולית וכד') ולכן מומלץ לבצע בדיקת דם כדי לאתר את החוסרים. במקרים אחרים, ייתכן שהבעיה נובעת ממשבר אישי או קושי מסוים, חסימה רגשית או חוויית מין טראומטית בעבר.
כאבים
רגישות גבוהה וכאבים בנרתיק עלולים למנוע את קיום יחסי המין לחלוטין ויכולות להיות לכך סיבות רבות. מדובר במצב שבו התפקוד המיני נפגע וכך גם החשק עשוי להיות נמוך, לצד התסכול וחוסר הסיפוק של שני בני הזוג. בבדיקה רפואית יהיה ניתן לאבחן את הסיבה לכך, או להיעזר בטיפול תרופתי מסוים שנועד לשכך את הכאבים ולהביא לקיום יחסי מין תקינים ומהנים.